Opstart af isbutik
Er du i gang med planlægningen af en isbutik eller en lille mobil isbod? Så kan du her blive inspireret til hvordan du gør. Vi har samlet meget af vores viden omkring udstyr til isbutikker i denne artikel.
Sådan kommer du i gang med en isbutik
Ligesom at starte en café eller en restaurant, er der mange udfordringer i at starte en isbutik. Man skal finde de rigtige lokaler, man skal have håndværkere til at lave el, vand, afløb og inventar, man skal finde det rigtige udstyr og de rigtige leverandører.
Hvis du finder den rette leverandører af køkkenudstyr og inventar, skal du nok få styr på resten sammen med leverandøren.
Undervejs vil budgettet nok skride i takt med at du lærer mere om projektet, så det er en god idé at sikre en solid startkapital.
Koncept, målgruppe og beliggenhed
De fleste starter med at have et koncept i tankerne. Det er måske opstået på en ferie sydpå, på tv eller fordi de kender andre der har succes med det.
Koncept, målgruppe og beliggenhed hænger typisk sammen
Du har måske set et ledigt lejemål på hjørnet af byens gågade og vil sælge scoop-is, softice og vafler til de forbipasserende shoppere. Måske du har fået tilbudt en plads i det lokale streetfood-marked, hvor du har 6 kvadratmeter til at sælge scoop-is til de sultne gæster. Eller måske du overvejer en lille foodtruck, som du kan køre til stranden og sælge is i, når det er godt vejr.
Udstyr i en isbutik
Alt afhængig af koncept, kan der være brug for meget udstyr i en isbutik. Men, man kan også lave det utroligt simpelt, og relativt billigt.
Isdisk - Med ventileret eller statisk frys
Den måske største investering går til isdisken, i hvert fald, hvis det er en model med ventileret frys til italiensk is i god kvalitet. Den kan sagtens koste på den anden side af 100.000 kr. Til gengæld kan du også gå et niveau ned og sælge almindelig fabriks-flødeis. Her er det nok med en isdisk med statisk køl, som du kan få til under 10.000 kr. Disse modeller kan du også bruge til italiensk is, men kun i kortere tid ad gangen, da kulden ikke bliver fordelt som i en disk med ventileret frys.
GUIDE TIL ISDISKESofticemaskine
Softice kan være et klogt valg i travle isbutikker. Det er nemt at servere i bæger eller vaffel, og indtjeningen er høj. Der skal dog en vis volumen til, da softicemaskiner er dyre. Rigtige industrimaskiner på 200 is/time med vandkøling, selvpasteurisering og pumpe koster fra cirka 100.000 kr. og op forbi den kvarte million for de store modeller fra de dyreste mærker. Derfor vælger mange at lease, og betale et mindre beløb hver måned.
GUIDE TIL SOFTICEMASKINERIsmaskine og blæstfryser
Enkelte vil selv lave sin is i stedet for at købe den færdig. Det kræver dog, at man har erfaring med det, og ikke mindst kapital til investeringen. Du skal bruge en industriel ismaskine og en blæstfryser til at lave din egen is. Det er også relativt omkostningstungt i mandetimer, så for langt de fleste vil det give mere mening at købe isen færdig.
Andre maskiner man kan supplere med
Indretning og installationer
Når du indretter din isbutik, skal du tage højde for hvilke maskine du skal bruge. Større Softicemaskiner skal f.eks. bruge 400 V kraftstik, samt vandtilslutning og afløb. Snak derfor med din VVS'er og elektriker, når du ved hvilke maskiner du skal bruge.
Når du sælger is, er det vigtigt at du har den rette mængde fryseskabe. Det kan være i form af et lagerfryseskab eller et frysebord, som giver dig praktisk bordplads. Du kan også få brug for køl til opbevaring af f.eks. vaffeldej og pandekagedej. Her kan det være nok med en backbar, og ellers er et lille kølebord også en smart løsning.
Afhængig af, hvordan dine lokaler er, kan vælge at placere lagerkøleskab, lagerfryseskab og opvaskestation i et baglokale. I de to billeder nedenfor kan du se, at alt det man ikke skal bruge til betjening, er flyttet ud af butikken. Denne indretning giver mindre rod og støj i betjeningsområdet, men det kræver også at man er to medarbejdere.
I selve isbutikken har man brug for en frontdisk til betjening med kasseapparat og isdisk. Det er de to vigtigste ting. Du kan integrere isdisken i frontdisken, så det får et ensartet look. Alternativt, kan du vælge, at få sat folie på isdisken i samme farve som frontdisken, eller med nogle budskaber/branding.
Hvis du vil sælge baristakaffe, kan du vælge at placere espressomaskinen på frontdisken eller på en bagdisk. Du skal afsætte cirka en meter, hvis du har en kompaktmodel eller en model med én gruppe. En eventuel bagdisk kan også inkludere en lovpligtig hygiejnevask og en backbar til sodavand, osv.
Valg af disk
Vi tilbyder både standard diskmoduler og skræddersyede diskløsninger til café og isbutikker. Du kan altså vælge selv at indrette det, eller lade os stå for opmåling og tegninger.
Uanset hvad du vælger, kan du komme ind i vores showroom i Aarhus og se hvis standard disk og nogle af de mange materialemuligheder, man kan beklæde frontdisken med.
Isbutikker er ofte ret små, da der ikke behøver være meget plads til siddende gæster. Derfor kan du udnytte pladsen ved at have aflange højborde med barstole ved vinduet. Det giver også liv i butiksvinduet, som man lægger mærke til udefra.
Der forbruges meget engangsemballage i isbutikker. Derfor skal du have rigeligt med hylder til at placere kaffekrus, isbæger, tallerkener og bestik, hvis du sælger pandekager eller vafler. Rigtige kaffekopper kan du placere oven på espressomaskinen, hvor de holdes varme.
Menu og priser skal være synlige og overskuelig. De fleste placerer det på en tavle på bagvæggen, hvor man nemt får øje på det.
I forhold til stil og design, er der mange muligheder. Det kommer helt an på, hvordan du forestiller dig det skal være. Du kan lave det klassisk pink, som mange associerer med is, eller du kan køre mere rolige farver, hvis du vil signalere kvalitet.
Få hjælp til dit projekt
Vi tilbyder rådgivning her i vores showroom i Aarhus, men du kan også vælge at gøre brug af vores tilbud på et opstartsmøde hos dig og eventuelt professionel opmåling og oplæg med tegninger til hvordan indretningen kan laves ud fra din stil og ønsker. Tryk på knappen og se priserne.