Opbevaring af vin i vinkøleskab

Temperatur, luftfugtighed og lys. Der er mange forhold der påvirke den vin du vil opbevare. Derfor har vi lavet en artikel om, hvordan du opbevarer vin i vinkøleskab, og ved hvilke temperaturer.

Ideelle temperaturer til opbevaring af vin

Der er ikke ét rigtigt svar, fordi det kommer an på hvorvidt vinen skal modnes eller om modningsprocessen skal holdes nede. Jo køligere vinkøleskabet er indstillet, jo mindre modnes vinen. Billigere vin, der ikke skal aldre, bør som hovedregel opbevares køligt, så aldringsprocessen begrænses. 

Når det så er sagt, er der nogle cirkatemperaturer, som man bør holde sig inden for.

Den ideelle temperatur for opbevaring af rødvin er 10-16 °C.

Den ideelle temperatur for hvidvin er 10-12 °C

Hvis du har køleskabe eller temperaturzoner nok, kan du vælge at opbevare de mousserende vine på cirka 8 °C

For høje temperaturer (+18 grader) får vinen til at aldre for hurtigt og tabe smagen og balancen. Ligeså, hvis vinen opbevares for koldt, taber vinen også smagen. Hvis du har et begrænset budget, kan du nøjes med et vinkøleskab med én temperaturzone, som du stiller på 12-14 °C. I så fald bør du have rødvinen i toppen og den mousserende i bunden.

Vigtigst er, at temperaturen er stabil. 

Hvis vinen opbevares i ustabile omgivelser, hvor temperaturen svinger meget, for eksempel tæt ved køle/fryseskabe, samt ovne og komfurer, kan korkproppen udvide og sammentrække sig, og så er der en risiko for at vinen trækker luft ind.

Hvidvin

Den ideelle luftfugtighed

Luftfugtighed er også vigtig at have styr på, og det anbefales typisk at den skal ligge mellem 60 og 75 %, helst så tæt på 70 som muligt. 

Hvis luften er for tør, kan korkproppen tørre ud og dermed forøges risikoen for at vinen aldres for hurtigt, og i værste fald kan vinen oxidere. 

Hvis luftfugtigheden er for høj, kan mærkatet blive fugtig og mugne, hvilket kan trække ind i proppen og ødelægge vinen.

Valg af vinkøleskab til restaurant

Hvis dit vinlager hurtigt bliver udskiftet, såsom i en restaurant, er det ikke nødvendigt at opbevare flaskerne i helt så kontrollerede omgivelser. Så er det kun vigtigt, at de bliver nedkølet til den rette drikketemperatur. Hertil bør du også bruge et vinkøleskab. I dette tilfælde er det dog ikke så vigtigt, at vinen bliver opbevaret i et dyrt skab i specielle materialer, som det er når vinen skal opbevares over en længere periode.

Hvis der ikke er plads til flere vinkøleskabe i restauranten, skal i have et med minimum 2 temperaturzoner. Ellers kan i ikke servere både rødvin og hvidvin på den ideelle temperatur.

FRIGOR FHW
142-50 BLACK

Vinkøleskab til kortidsopbevaring med kun én temperaturzone. Derfor kan den bruges til én type vin. God hvis du har en hurtig omsætning af vin i restaurant eller vinbar. Vinhylder i træ og plads til 119 flasker. 
PRIS: kr. 3.095 ex moms

TEFCOLD
TFW365-2F

Vinkøleskab med rammeløs glasdør og buet håndtage i rustfrit stål. Med 2 temperatur-zoner og plads til i alt 155 flasker. Modellen har anti-vibrations kølesystem, rødt LED og flotte træhylder til udtræk.
PRIS: kr. 9.995 ex moms

Vinkøleskabets placering i restaurant

Du må aldrig placere dit vinkøleskab i et rum der er for varmt. Hvis køleskabet står i et rum der er 30 grader varmt, og skabet skal køle vinen ned til 8 grader, kommer køleren hurtigt på overarbejder. Dermed risikerer du at vinkøleren går i stykker. Og, hvis du ikke opdager det i tide, kan dette ødelægge den dyre vin.

Valg af vinkøleskab til privat brug

Når private har brug for et vinkøleskab, er det fordi de skal bruge det til opbevaring af vin i længere tid. Derfor er det typisk vigtigere for private, at de får et godt vinkøleskab. Gerne et med:

  • Tonet glas
  • UV-filter
  • Lavvibrationskompressor
  • LED-lys, så det ser lidt godt ud.

Vinkøleskabets placering derhjemme

Også i det private hjem, er det vigtigt at finde den rette plads. For eksempel bør vinkøleskabet ikke stå lige op ad et husholdningskøleskab eller en ovn, da det kan skabe rystelser og høje temperaturer.

Mange der bor i mindre huse vil gerne have vinkøleskabet til at stå i en garage eller et skur, men hvis det ikke er isoleret og gerne opvarmet, vil det skabe lidt for ustabile forhold med høj varme om sommeren og lav varme om vinteren.

Vinkøleskabe til mindre behov (fx caféer)

Der er mange der ikke har brug for et skab til 150 flasker, men som gerne vil have en lille model i god kvalitet. Her kan vi anbefale to modeller.

FRIGOR FNW 85-50

Lille vinkøleskab til 15 flasker med én temperaturzone - perfekt til steder der kun serverer f.eks. hvidvin eller rødvin. Alternativt til folk der gerne vil opbevare vin i længere tid, hvor formålet ikke er at køle ned til serveringstemperaturen. 
PRIS: kr. 2.949 ex moms

TEFCOLD TFW160-2F

Lille, men eksklusivt vinkøleskab med 2 zoner, hvor du kan have både hvidvin og rødvin. Med anti-vibrations kølesystem. Inklusiv rammeløs glasdør og rødt LED-lys, der giver et flot syn til træhylderne. Der er plads til 38 flasker vin i køleskabet.
PRIS: kr. 6.995 ex moms


PROFESSIONELLE VINKØLESKABE

Altid med 1 års reklamationsret, samt gratis fragt når du køber for mere end 3.000 kr. ex moms.