Tips til at vælge det rigtige vinkøleskab

Hvis du skal ud og investere i et vinkøleskab skal du bl.a. være opmærksom på følgende forhold for at finde det rigtige skab til dit behov.

Hvad skal du bruge køleskabet til?

Vin. Ja, selvfølgelig. Men vin er ikke bare vin. Så hvis du har planer om at opbevareforskellige typer vin, såsom rød, hvid og mousserende, har du brug for tre forskellige vinkøleskabe der er indstillet til hver sin passende temperatur. Ellers skal du finde et vinkøleskab med flere temperaturzoner.

Hvor lang tid skal du opbevare vin?

For mange er vin en lidenskab, og derfor investerer man gerne mere i køleskabet end i den vin der skal drikkes. Man vil jo ikke ødelægge den gode vin. Men husk nu, at hvis du ikke har til hensigt at opbevare vin i mere end nogle få måneder, så er det ikke med henblik på at aldre vinen, men derimod at have vinen klar til den dag den skal drikkes. Hvis du har meget dyre vine, som skal opbevares i flere år, er det selvfølgelig vigtigt at du investerer i et godt vinkøleskab eller endda en vinkælder.

Lys og sollys

Hvis du opbevarer vinen et sted hvor den udsættes for meget lys, og særligt sollys, skal du overveje at finde et køleskab med UV-beskyttelse. 

Derved får vinen bedre forudsætninger for at bevare og adle sin smag. Gør du ikke det sættes der langsomt gang i iltningsprocessen. Derudover er et skab med et aktivt kulfilter også en fordel, da det afrenser luften der kommer ind i skabet, så fremmede dufte ikke påvirker vinen.

Korrekt luftfugtighed

Luftfugtighed er også vigtig at have styr på, og det anbefales typisk at den skal ligge mellem 60% og 75% og helst så tæt på 70% som muligt. Hvis luften er for tør, kan korkproppen tørre ud og dermed forøges risikoen for at vinen aldres for hurtigt, og i værste fald kan vinen oxidere. Hvis luftfugtigheden er for høj, kan mærkatet blive fugtig og mugne, hvilket kan trække ind i proppen og ødelægge vinen. Langt de fleste skabe er forindstillet til dette.

Kapaciteten

Hvor mange flasker du skal opbevare er selvfølgelig en vigtig faktor, og her er det afgørende at se på kapaciteten. Hvis du har pladsproblemer kan nogle godt være tilbøjelig til at købe to mindre skabe og placere dem oven på i hinanden. Det er sjældent en god ide på grund af de vibrationer der er i skabet. 

 Selv mindre rystelser i køleskabet kan få grumset i bunden af flasken til at rotere og det kan påvirke smagen negativt, hvis det sker over tid. Derfor er en lavvibrationskompressor også en fordel ved langtidsopbevaring af vin.

Hvilken temperatur skal skabet indstilles til?

Det vigtigste er at temperaturen i skabet er stabilt, hvis du vil opbevare dyre vine i lang tid. Derfor er det vigtigt at finde et driftssikkert køleskab. 

Generelt bør du opbevare vin ved en temperatur på 12ºC til 14ºC. Hvis temperaturen er for høj eller for lav har det indflydelse på vinens udvikling. Er temperaturen for høj, aldres vinen for hurtigt, og er den for lav, taber den smagen. Her hjælper det at skabet har ventileret køl. Men du skal også være opmærksom på at blæseren i køleskabet afgiver en lille summen og eventuelt nogle små rystelser, hvilket ikke er godt for årgangsvin. 

Billigere vin, der ikke skal aldre, bør som hovedregel opbevares køligt, så aldringsprocessen begrænses.

Bruger du udelukkende vinkøleskabet til at køle vinen ned, så den er klar til servering, bør du indstille zonen med hvidvin til mellem 7ºC og 12ºC. En bedre vin kan typisk klare en lidt højere temperatur. Men derudover afhænger det også af om den serveres i en isspand, så temperaturen holdes nede.

Rødvin serveres typisk mellem 12ºC og 16ºC, men det er lidt en smagssag og afhænger meget af vinen.

Mulige funktioner i vinkøleskabe

 • Kulfilter (Så luften i skabet renses)
 • UV-filter (Vin tåler ikke sollys)
 • Lav-vibrationskompresser (undgå rystelser) 
 • Udtrækshylder med stop (nemmere at tage ud) 
 • Display hylder (Hvis du skal sælge vin) 
 • Ventileret køl (Så temperaturen er ens) 
 • Lav DB (Max. 40 DB ved placering i privat hjem) 
 • Varmelegeme (Hvis modellen skal stå i kolde rum – kan IKKE stå i en uisoleret garage 
 • Flere zoner (Så du kan opbevare flere slags vin ad gangen) 
 • Regulering af luftfugtighed (Kun hvis du er vin specialist) 
 • Justerbare fødder (Nødvendigt hvis gulvet er skævt – så giver det rystelser og larmer)

Det kan være svært at vælge vinkøleskab, så det kan være en god idé at gå efter hvilke vinkøleskabe der er bedst i test.