Guide til Lagerkøleskabe & fryseskabe

Når du skal investere i et lagerkøleskab eller lagerfryseskab er der nogle ting, du skal være opmærksom på. Industrikøleskabe findes i forskellige størrelser, og generelt dækker de dit dag-til-dag behov, men hvis du har brug for at køle eller fryse dine varer over længere tid i stort antal, skal du investere i et køle – eller frostrum der består af isolerede moduler der kan leveres i standardstørrelser eller tilpasses på stedet.

Hvad er formålet?

Hvis du køler chokolade, kræver det et skab med en relativ høj temperatur og muligheden for at indstille luftfugtigheden. 

Hvis du skal køle eller fryse bageriprodukter, skal du vælge et skab til dette format. Her vil skabet enten være lavet med meder til 40 x 60 plader eller til de danske 46 x 61 cm plader. Hvis du skal opbevare fødevarer, kan du med fordel vælge et skab med hylder i målene GN 2/1 altså det vi i daglig tale kalder dobbelt gastronorm. Her kan du have to GN 1/1 bakker stående ved siden af hinanden. På den måde sparer du tid ved at du ikke skal til at pakke varerne om. 

Hvis du skal køle eller fryse noget der er frisk varmt tilberedt er det nødvendigt at bruge en blæstkøler først, inden du kommer det i skabet. For at reducere bakterievækst, kræves det, at man sænker temperaturen fra +65 grader til + 10 grader på under to timer, og det kan kun en blæstkøler klare.

Ventileret køl eller frys

En model med ventileret køl eller frys giver en mere ensartet temperatur end en model med statisk køl, og det er bestemt en fordel ved fødevarer hvor der er strenge regler til temperatur. Døren åbnes rigtig mange gange i løbet af en arbejdsdag, og derfor er det vigtigt, at skabene fungerer optimalt under spidsbelastninger.

Hvor meget kan man spare på strømforbruget?

Et køle- og fryseskab står tændt døgnet rundt. Derfor kan det godt svare sig at se på strømforbruget - især på frys. Der kan være mange penge at spare ved, at vælge et skab med et lavere elforbrug. Forbruget der står angivet i varebeskrivelsen er det maksimale forbruget og hovedparten af køleskabene er blevet testet, og har fået målt døgnforbruget under realistiske forhold. Ofte vil det billigste skab være det dyreste over tid, og derfor skal du udregne skabets levetidsomkostninger (dette kan vi også hjælpe dig med). Det vil sige, at et dyrt skab som GRAM ofte vil være en bedre investering, da der ikke går mange år for den har tjent sig selv hjem i sparede strømudgifter.

Hvor meget støj afgiver et køle-/fryseskab?

Normalt afgiver et lagerkøle-/fryseskab mellem 40 og 55 decibel på støjskalaen. De kan svinge en del og derfor anbefaler vi altid, at du vælger et i den lave ende af skalaen. Eksempelvis vil en forskel på 3 decibel opfattes som en mærkbar forskel. Til sammenligning ligger køleskabe til privat brug omkring 38 til 40 decibel. Hvis man åbner og lukker et skab meget i løbet af én dag, kan den larme lidt for at komme ned i temperatur igen og det samme når den hæver temperaturen ved afrimning. Det gør den efter behov. Hvis man fylder et nyt skab op med varer inden den får lov at køle ned, så larmer den også. Hvis den ikke er i vatter ved at gulvet/bordet er skævt kan den også give nogle hørbare vibrationer.

Vendbar dør

Som standard er døren højrehængt og åbner ud mod højre. På de fleste skabe kan døren vendes. Det kan være en god ide at vende døren af hensyn til pladsen, eller hvis du skal have to enkeltstående skabe til at stå ved siden af hinanden. Man kan godt gøre det selv, men det kræver, at man er to. Derfor vælger mange af vores kunder at lade os gøre det. Det koster 498 kr. ekskl. moms per skab.

Tjek klimaklassen

Hvis intet andet er nævnt, er skabene testet til danske forhold med en omgivelsestemperatur på 25°C og en luftfugtighed på 60. Hvis forholdene hvor skabet skal stå er anderledes, skal du vælge et skab med en klimaklasse 4 (30 grader) eller SN (10-32 grader), N (16-32 grader) eller ST (18-38 grader). I så fald bør du kontakte os inden, for at få den rette vejledning.

Automatisk afrimning

Hvis du skal vælge et fryseskab, kan du med fordel vælge en model med automatisk afrimning eller nofrost, så du slipper for at afrime den.

En model med rustfrit stål

En model lavet i rustfrit stål holder længere og det kan godt være de ekstra penge værd, man giver for det. Bruger man stålpleje kan man holde den flot og skinnende.

Digital temperaturvisning

Hvis du skal køle fødevarer med henblik på salg eller forarbejdning, er det en fordel at vælge et skab med digital temperaturvisning. Det sparer dig tid i forhold til registrering ved egenkontrol. En elektronisk styring gør det også nemmere at indstille den rigtige temperatur (fra fabrikkens side vil det være 5 grader på et køleskab) da en afvigelse på -1 grad kan mærkes på elregningen.

Vælg en model med temperaturalarm

Hvis det er dyre ingredienser eller fødevarer, du skal køle eller fryse, kan det være en fordel at vælge et skab med en alarm. Den vil afgive en akustisk lyd hvis der er temperaturudsving, strømudfald eller hvis døren ikke er lukket. Vælger man et skab med denne funktion kan man også slå den fra igen.

Med eller uden glasdør

Enkelte kunder foretrækker et lagerkøleskab med glasdør. Det er også en fin løsning, fordi de kan se, hvad der er i skabet, uden at de skal åbne døren. Men denne løsning er noget dyrere målt på strømforbrug.

Overvej placeringen inden køb

Placer skabet det rigtige sted i køkkenet. Undgå at stille nedkølingsapparater i nærheden af kogeborde, opvaskere eller andre varmeafgivende apparater. Dette får nemlig køle/fryseskabet til at arbejde på højtryk for at holde den rette temperatur. Ligeså bør du undgå at stille det i direkte sollys og sørge for at luften frit kan cirkulere i skabet.

Overvej de tilbehørsmuligheder der er

Hvis det er tunge elementer du skal tage ind og ud af skabet flere gange i løbet af en dag, kan det være, du skal være en model med fodpedal. Derved kan du åbne døren med foden og have begge hænder fri. Det giver en nemmere arbejdsdag. 

Overvej en model med mulighed for hjul på. Det kan være en ide at få sat hjul på af hensyn til rengøring bag skabet og ikke mindst når du skal rengøre kondensatoren bag på én til to gange i kvartalet. 

Du kan passende vælge en model med lås på, hvis den skal stå et offentligt sted. Du kan overveje, om du skal have en model med en selvlukkende dør. Det vil sige, at den står i en stilling under 90 grader, så den selv lukker i. Det kan være en fordel hvis du ikke altid har en hånd fri.

Levering af lagerkøle- og fryseskabe

Levering sker til fortovskanten! Man skal selv bære det ind og pakke det ud. Husk lige at tage højde for døråbningen, og at det fysisk kan komme ind. Hvis du vil have to mand til at bære et skabet ind, kan vi tilbyde det for en pris på mellem kr. 1.200 og kr. 1.995 ekskl. moms. Hvis der er tale om et mindre enkelt skab og der ikke er nogen trapper kan det nogle gange gøres for kr. 495 ekskl. moms. Men det kræver i begge tilfælde, at vi lige får målt døren og ser billeder af døren og evt. trapper. 

Vi kan tilbyde at chaufføren ringer 30 – 60 min inden han er fremme med varen, hvis du ikke altid er i forretningen, eller der er tale om en nyåbning.

Vi kan tage dit gamle skab med

Hvis du vil have chaufføren til at tage dit brugte skab med retur til skrot, kan vi ofte tilbyde det for en merpris på kr. 395 ekskl. moms. Det kræver bare, at du tømmer skabet og stiller det frem ved gadeplan, således chaufføren hurtigt og nemt kan læsse skabet.

Reklamationsret og service på display køleskabe

Skulle der ske noget med skabet, er du dækket ind af den lovpligtige reklamationsret på 1 år. På enkelte skabe i endnu længere tid. Der er et stort antal servicebiler der servicerer skabene i hele landet. De har reservedele bag i bilen og sørger for, at du hurtigt kan komme i gang igen med skabet.