Guide til Industrikøleskabe

Simpel guide til hvordan du vælger det rigtige industrikøleskab. Der findes et utal af forskellige typer og mærker, og vi hjælper dig med at finde det rigtige.

1. Hvad skal du bruge det til?

Det vigtigste spørgsmål er, om køleskabet skal bruges til drikkevarer eller fødevarer.

Til drikkevarer

Industrikøleskabe til flasker og dåser er normalt det vi kalder displaykøleskabe, fordi de er med glaslåge. De står i butikker, restauranter, takeaway-steder, på kontorer og i offentlige institutioner.

De fås i mange størrelser - alt fra mini display køleskabe til dobbelte køleskabe på mere end 700 liter.

Til fødevarer

Industrikøleskabe til fødevarer er normalt det vi kalder lagerkøleskabe. De har en solid dør der isolerer godt, og derfor er de mere energivenlige end flaskekøleskabe. Man kan dog godt vælge et displaykøleskab til fødevarer, hvis man skal kunne se hvad der er i skabet, men her er det så vigtigt at køleskabet kan køle hurtigt ned til lave grader. Køb aldrig et alt for billigt displaykøleskab til fødevarer!



Køleskabe til drikkevarer

Kort sagt, så findes der fire typer industrikøleskabe til drikkevarer. Det er ret lige ud ad landevejen, og burde være nemt at se hvilket type du skal bruge, men her kommer et kort overblik over de fire typer.

Butikskøleskab
Butikskøleskabe er dem vi normalt kalder display-køleskabe. De er lavet til at stå frit på gulvet i butik eller restaurant.

Backbar
Back bar køleskabe til barer er lavet til integration under et bord, og kan stå ind mod en væg. Luften føres ud gennem fronten under lågen.

Mini køleskab
Minikøleskabe er det samme som butikskøleskabe, bare meget mindre, og kan stå på et bord. Nogle fås som minibar med solid dør.

Vinkøleskab
Vinkøleskabe er den fjerde type. Der er helt andre krav til disse, fordi det er dyre og følsomme drikkevarer. Læs vores guide her .


2. Kølemiddel

Der findes forskellige slags kølemiddel til køleskabe. Og selvom det kan virke en smule ligegyldigt for dig som køber, så er det noget du bør holde øje med.

Kølemidler har et negativt aftryk på miljøet, og typer af ældre dato kan være meget mere skadelig end nyere typer. For kort tid siden var det normalt at bruge typen der hedder R134a. Selvom der erkommet nyere kølemidler, bliver denne stadig brugt i nogle industrikøleskabe. Det er typisk de allerbilligste modeler der bruger det, så hold øje når du finder et billigt køleskab. Selv danske brands, der får produceret i udlandet bruger stadig R134a.

I dag fører vi stort set kun industrikøleskabe med typerne R290 og R600a, som er mere miljøvenlige end ældre kølemiddel. Det er desværre også dyrere end R134a, men det er prisen for at gøre noget godt for miljøet.



3. Støj

Køleskabe larmer, men der er stor forskel på hvor meget. Så hvis du skal bruge et industrikøleskab i et kontor, på et bibliotek eller i konferencelokaler, skal du ud og finde et køleskab der larmer mindst muligt.

Desværre kan du ikke regne 100% med de decibel-målinger producenterne skriver, fordi der kan være forskel på hvordan de tester det. Men langt hen ad vejen, kan man regne med det. Kig derfor efter et køleskab med en decibel på maksimalt 45.

Køleskabe til privat brug ligger på omkring 38 til 40 decibel.

Hvis man åbner og lukker et køleskab meget i løbet af én dag, kan den larme lidt for at komme ned i temperatur igen, og det samme når den hæver temperaturen ved afrimning. Det gør den efter behov. Hvis man fylder et nyt køleskab op med varer inden den får lov at køle ned, så larmer den også. Hvis den ikke er i vatter ved at gulvet/bordet er skævt kan den også give nogle hørbare vibrationer.


4. Størrelse / kapacitet

Vurder hvor stort et køleskab du skal bruge. 

På mange af vores display køleskabe skriver vi, hvor mange flasker eller dåser der er plads til, men på andre nævner vi kapaciteten som volumen (liter). Ofte er det dog ikke antal liter der er vigtig, men hvordan hylderne er placeret. Nogle flasker er nemlig højere end andre.


5. Udvendige mål

Husk at måle op der hvor køleskabet skal stå inden du bestiller. Vi skriver bredde, dybde og højde på alle varer, men skulle du være i tvivl kan du altid kontakte os på telefon 42 61 39 95 eller mail info@cosina.dk. Dertil skal du selvfølgelig sikre dig at du kan få skabet ind gennem døren, eller alternativt gennem et vindue. 


5. Energiforbrug (KWH)

Der kan være stor forskel på to skabes energiforbrug, selvom de er samme størrelse. Husk derfor at tjekke hvor mange kW/24 timer skabet bruger inden du bestiller.

følge Energistyrelsen stod storkøkkeners elforbrug for 4% af Danmarks samlede energiforbrug i 2010, svarende til 15% af det private elforbrug. De største syndere er køleskabe og frysere som står for 25% af storkøkkenets forbrug.

Regnestykket på det årlige strømforbrug ser sådan ud:

Energiforbrug per år = (kWh/døgn x 365) x elpris

Med en elpris på 1,80 kr. / kWh, ser de virkelige regnestykker således ud:

Eksempel på et premium industrikøleskab (Liebherr FKVSL 4113)

1,80 kr. / kWh X 1,27 kWh X 365 dage = 834,39 kr.

Eksempel på billigere industrikøleskab (Klimasan VD 372 C)

1,80 kr. / kWh X 2,26 kWh X 365 dage = 1.484,82 kr. 

Hvis man har et køleskab i 10 år, kan man altså spare 6.504,30 kr. i strøm over køleskabets levetid. Derfor skal man altså have et rigtigt godt tilbud på den billige model, før det er den bedste investering.


6. Placeringen

Inden du får bestilt dit nye industrikøleskab, skal du have fundet en god placering. Det er nemlig vigtigt at skabet står så blæseren kan komme af med luften. Ellers sætter det den på overarbejde, hvilket forkorter skabets levetid og øger energiforbruget.


7. Temperaturområde

Det er vigtigt at dit kommende køleskab har et temperaturområde der sikrer korrekt nedkøling af de fødevarer du vil have i skabet. Nogle fødevarer kræver lavere temperaturer end andre. Fisk bevares bedst mellem 0 og +2 grader, mens fersk kød opbevares ved maks. +5 grader. Pas derfor på med, at du ikke køber et flaskekøleskab til fødevarer.

Sodavand, øl, osv. skal typisk opbevares ved lidt højere temperaturer, og her er der i øvrigt ingen krav til temperaturen.


8. Klimaklasser

Hvis intet andet er nævnt, er skabene testet til danske forhold med en omgivelsestemperatur på 25 grader og en luftfugtighed på 60. Hvis forholdene hvor skabet skal stå er anderledes, skal du vælge et skab med en klimaklasse 4 (30 grader) eller SN (10-32 grader), N (16-32 grader) eller ST (18-38 grader). I så fald bør du kontakte os inden, for at få den rette vejledning.



Hyppige spørgsmål



Hvor meget larmer et industrikøleskab? 

Da industrikøleskabe typisk har ventileret køl, er der altid en blæser som afgiver en vis støj. 

Typisk ligger støjniveauet på mellem  40 og 55 decibel. Det er vigtigt, at huske på , at bare 5 ekstra decibel gør en kæmpe forskel. 

Vi har dog ikke hørt om støjproblemer med de Liebherr-køleskabe som vi har solgt til kontorbrug.

Hvad er forskellen på ventileret og statisk køl?  

I et skab med ventileret køl vil der altid være en ventilator der blæser koldt luft rundt i skabet. Dette giver en mere ensartet temperatur og køler varerne hurtigere ned til idealtemperaturen. Det er dog nødvendigt at man ikke propper skabet med varer, så luften ikke kan cirkulere rundt om hver enkelt vare. Statisk køl har ingen blæser, og dermed vil temperaturen ikke altid være den samme forskellige steder i skabet.

Hvordan er reglerne for nedkøling? 

Fødevarestyrelsen siger at man skal "[...] fordel[e] den dampende varme mad i mindre beholdere, sæt maden hurtigt på køl, undgå overlæssede køleskabe og hold øje med, at madens temperatur falder fra 65 °C til 10 °C på maks. 3 timer."

Du kan se eksempler på rigtige og forkerte måder at nedkøle mad på her.



Hvordan er belysningen i displayskabene? 

Vi fører i så høj grad som mulig skabe med LED-belysning, hvilket giver et godt lys og samtidig med at man sparer på energien.

Mange displaykøleskabe fås med lystop til branding.

Kan man få ekstra hylder? 

Normalvis kan vi sagtens tilbyde ekstra hylder. 

Spørg os på det specifikke produkt over telefon 42613995 eller email info@cosina.dk.

Hvordan skal skabet vedligeholdes?

Det anbefales at du rengører kondensatoren en gang i kvartalet, eller en gang om måneden hvis køleren er placeret i et udsat område. Dette holder energiforbruget nede og forlænger skabets livstid.



Er priserne inklusiv moms og afgifter?

Alle priserne er eksklusiv moms, men inklusiv WEE afgifter, hvilket betyder at tilbagetagelse og håndtering af el-skrot allerede er betalt.

Kan dørene vendes?

Som standard er industrikøleskabes døre højre-hængt og åbner ud mod højre. På mange køleskabe kan døren vendes. Det kan være en god ide at vende døren af hensyn til pladsen, eller hvis du skal have to enkeltstående skabe til at stå ved siden af hinanden. Man kan godt gøre det selv, men det kræver, at man er to. Derfor vælger mange af vores kunder at lade os gøre det. Det koster 498 kr. ex moms per skab.

Kan man få køleskabet båret ind og monteret?

Du kan få varen båret ind og monteret af en professionel til en merpris der normalt ligger på 1.200 kr. plus moms. Kontakt os og hør mere om muligheden for dette.


Når du modtager dit industrikøleskab

Vi leverer køleskabe til fortovskanten med mindre andet er aftalt. Inden du skiver under på modtagelsen, skal lige tjekke at der ikke er nogen synlige mærker på emballagen. Hvis der er, skal du afvise leveringen, og kontakte os hurtigst muligt.

Når du først tager skabet i brug skal du huske at rense afløb og kondensatoren bag på og sørge for der er lidt luft omkring skabet, så den kan komme af med varmen. Dette bør du gøre mindst 1-3 gange i kvartalet.


Hvorfor køler mit industrikøleskab ikke som lovet

Hvis køleskabet ikke køler godt nok, er det enten pga. en fabrikationsfejl, elle pga. uhensigtsmæssige forhold. Her er fire ting du hurtigt kan tjekke, inden du kontakter os.

  1. Tjek at blæseren ikke er blokkeret.
  2. Tjek at døren lukker tæt til.
  3. Vær sikker på at køleskabet er kølet helt ned inden det er blevet fyldt med varer.
  4. Tjek at omgivelsestemperaturen ikke er for høj, set i forhold til skabets klimaklasse.

9 råd til, hvordan man reducerer energiforbruget

Ifølge Energistyrelsen står industrifryse- og køleskabe for en fjerdedel af storkøkkenets energiforbrug. Derfor er det her du bør starte hvis du leder efter muligheder for at skære i de faste udgifter.

  1. Vælg det rigtige type skab. Vælg altid et lagerkøle- eller fryseskabe, hvis det skal bruges i køkkenet og ikke stå fremme i butikken eller restauranten. Displaykøleskabe med glasdør er lavet specifik til fremvisning af varer, mens lagerskabe er meget mere energieffektive og dermed et meget bedre valg til storkøkkenet. 
  2. Placer køleskabet det rigtige sted i køkkenet. Undgå at stille køleskabet i nærheden af kogeborde, opvaskere eller andre varmeafgivende apparater. Dette får nemlig køle/fryseskabet til at arbejde på højtryk, for at holde den rette temperatur. Ligeså bør du undgå at stille det i direkte sollys. 
  3. Lokaliser skabets udluftningssystem, og stil det så luften frit kan cirkulere. Hvis luften ikke kan komme ud af maskinen, er der risiko for at den går i stykker, og at den skal køre oftere end nødvendigt. Brug instruktionsbogen og følg producentens anbefalinger. 
  4. Klarlæg dit behov for nær- og fjernlager. Har du brug for et nærlager, som du ofte kan tilgå eller har du brug for et større fjernlager (kølerum/fryserum), som du kun skal bruge få gange om dagen. Som nærlager skal du bruge almindelige industrikøleskabe eller køleborde, mens du som fjernlager skal bruge deciderede køle/fryserum. Hvis du bruger sidstnævnte som nærlager vil du åbne alt for mange gange i løbet af en dag, hvilket bliver dyrt og uhygiejnisk. 
  5. Isoler køle- og fryserum. Brug plastlameller ved indgangen til kølerummet, så du undgår at alt for meget varme trænger ind. 
  6. Placer skabet så du nemt kan rengøre kondensatoren. Køb eventuelt et køleskab på hjul, så du kan flytte det, når det skal gøres rent. Energistyrelsen anbefaler at rengøre kondensatoren mindst et par gange om året. 
  7. Køb et køleskab der er energieffektiv. Det er åbenlyst, at et industrikøleskab er et bedre valg end et husholdningskøleskab til privat brug, men derudover bør du kigge på skabets energiforbrug. Ofte er billigere maskiner dyrere i strøm.
  8. Indstil temperaturen korrekt. Ifølge Energistyrelsen stiger energiforbruget med 5% når temperaturen i køleskabet bliver én grad lavere end nødvendigt. For fryseskabe et tallet 2-3%. 
  9. Nedkøl varerne korrekt. Undgå at overfylde skabet, da varerne nemmere nedkøles når der er luft omkring dem. Dette er ikke kun et spørgsmål om kroner og øre, men et spørgsmål om hygiejne.