25 ting du måske ikke vidste om industriopvaskemaskiner

Ingen restauratør eller køkkenmedarbejdere ved alt om industriopvaskere. Det skyldes at det er en meget kompliceret maskine, og at der også findes en række regler fra myndighedernes side.

Inden du går ud og køber en ny opvaskemaskine, kan du læse denne artikel der gennemgår i alt 25 ting du måske ikke vidste om industriopvaskere, alle inddelt i forskellige emner.

Først og fremmest skal du vide at der for forskel på reglerne for professionelle opvaskere og husholdningsopvaskere. Dernæst er det vigtigt at pointere, at denne artikel omhandler tankopvaskere også kendt som hurtigvaskere, ikke friskvandsopvaskere, som er noget langsommere. Du kan læse om forskellene her

En lovlig opvasker

1. En industriopvaskemaskine til det danske marked skal have et display, da det er et lovkrav at en industriopvasker kan vise slutskylstemperaturen.

2. Slutskylstemperaturen skal ligge på minimum 80°C i 12 sekunder, hvis du er erhvervsdrivende.

3. Det kan være en udfordring at opnå dette krav på 80°C, hvis vandtrykket er for lavt. Selvom man tilslutter varmt vand (op til 55°C), så vil du ofte opleve et drop i temperaturen med et manglende tryk. Det kan blive helt ned til 70°C.

4. Man undgår dette med en opvasker der har en anordning der trækker vandet igennem boileren eller en anordning der pumper vandet ud af boileren og ikke genopfylder med koldere vand inden slutskyllet er slut. På denne måde er man uafhængig af vandtrykket.

Flere af Zanussis modeller har et garanteret skyllesystem kaldet "ACTIVE", som skyder 84°C varmt vand ud i skylle-fasen, selv hvis koldt vand ved en fejl bliver sendt ind i maskinen. Et grønt lys indikerer på displayet at den har skyllet korrekt. Se f.eks. LS6 underbordsopvaskeren og LS14 hætteopvaskeren.

5. Har man ikke en ordning som Zanussis "ACTIVE" der garantere dette, er det brugerens opgave at sandsynliggøre overfor fødevarestyrelsen hvorfor fremgangsmåden er efter forskrifterne.

6. Der er krav til udsugning over en hætteopvasker, men det er der ikke til en underbordsopvasker (så længe man ikke bruger sæbe med klor). Dog kan man købe en model med integreret kondensering, så man ikke får skudt damp i hovedet ved åbning. Dog forlænger det vasketiden, da de skal kobles til koldt vand.

Behovet: Hætte vs. underbordsopvasker

7. En underbordsopvaskemaskine er rigeligt, hvis du kun opvasker service og mindre køkkenartikler, og hvis du ikke vasker mere end ca. 20 til 25 kurve om dagen. Hvis du vasker mere end det, skal du overveje en hætteopvaskemaskine. Den giver mere vand, har en højere åbning og egner sig til større emner såsom gastrobakker, skåle og gryder. Her er arbejdshøjden meget bedre og de mange tunge løft kan reduceres kraftigt når du vælger en hætteopvasker med afskyllebord og tørreborde.

Bortset fra dette er de to typer opvaskere ret ens. Det man skal vælge opvasker ud fra er særligt driftssikkerhed, hygiejne (især ift. fødevarestyrelsen) og ergonomi.

Funktioner

8. Hvis dit afløb ikke sidder i gulvet, men derimod i væggen, kan du få brug for en opvasker med drænpumpe. Alternativt kan du placere opvaskemaskinen på et stativ og ad den vej undgå en drænpumpe, i hvert fald hvis afløbet ikke sidder for højt på væggen.

9. Hvis opvaskeren skal stå i butikken eller baren, der hvor dine gæster kan blive generet af støjem skal du vælge en maskine der er isoleret, altså dobbeltsidet. Det reducerer støjen markant.

10. Du skal vælge en speciel opvasker med et ekstra dybt kammer, såfremt du skal vaske bageplader eller store gastrobakker (GN 1/1).

11. En 380 volt maskine sikrer hurtigere opvarmning og vasketid. Alle vasketider fra producenter er forudsat tilslutning til varmt vand op til 55°C fra centralforsyning.

12. Køb en model med sæbe- og afspændingspumpe, så den selv doserer sæbe og afspænding fra bøtterne. Dette har langt de fleste maskiner på markedet.

13. Hvis opvaskeren har internt afkalkningsfilter, så er det normalt gældende i områder med op til 15 hårdheder. På Sjælland, Fyn og i Østjylland er der typisk 15-20 hårdheder. Dette gælder dog ikke for vores populære Jeros 950 som er testet og godkendt til 30 hårdheder. Det er altså kun Frederiksberg den ikke kan klare. Er man på det niveau i hårdheder, så skal man regenerere (komme salt på) efter hver 11 vask, men til gengæld sparer du plads og udgifter til AK-flaske.

14. På billigere industriopvaskere skal du manuelt hive en bundprop op når det beskidte vand skal skiftes. Det bør man gøre efter hver 5. eller 6. vask. Tjek derfor om den er med bundprop inden du køber.

15. Jo bedre filtersystem din opvasker har, jo mere hygiejnisk er den og jo færre driftsstop har den, fordi den genbruger vandet fra tidligere vaske. Her er Hobart i en klasse for sig, og den fjerner samtidig den varme damp så det er kold damp man får i hovedet når man åbner.

16. Et digitalt display gør maskinen nem at bruge, og man ved med sikkerhed at vandet i karret har nået den indstillede temperatur (se øverst i artiklen).

17. Hvis du kun vasker glas bør du nok gå efter en glasopvasker som er knap så kraftig som en almindelig underbordopvasker. Den har "slow start" og vasker ved lavere temperatur. Du kan eventuelt tilføje et omvendt osmose anlæg i stedet for en almindelig AK-flaske, så glassene ikke skal efterpoleres.

18. Enkelte modeller har intern rengørings system.

19. Rustfrie arme holder længere end dem i plast.

20. Vi anbefaler afkalkning (vandbehandling) til alle hurtigvaskere fordi de vasker så hurtigt, at de ikke kan nå at bearbejde kalken i vandet.

Sæbe og afspænding – gode råd

21. De fleste af maskinerne doserer selv sæbe og evt. også afspændingsmiddel. Det fungerer i praksis ved, at sæbe og evt. afspændingsmiddel er i hver sin dunk ved siden af opvaskeren. Fra disse dunke går der en lanse med en kontraventil som sørger for at sæbe og evt. afspændingsmiddel optages i maskinen. Det giver god mening at føre lansen gennem et boret hul i låget til dunken, så skidt og andet ikke kommer ned i sæben.

22. Første gang du tager maskinen i brug, vil der gå 4-5 vaske før afspændingsmidlet er nået igennem slangerne, da det er små mængder der bruges hver gang. Så indtil det sker, kan den rene opvask føles våd og det er helt normalt. Hvis den rene opvask efter de første 4-5 vaske stadig føles vådt, kan man tilføje mere afspændingsmiddel. Men tilføjes der for meget afspænding, opstår der streger på den rene opvask, og det føles fedtet.

Du kan på de fleste modeller justere mængden i displayet, eller du kan få tekniker ud og gøre det for dig. Teknikeren tager en vandprøve og indstiller maskinen til vandforholdene.

23. Når vasken er færdig er det en god huskeregel at kurvene skal tørre lige så længe som vasketiden har varet.

24. Hvis der tilføres for meget sæbe vil det skumme.

25. Husk at holde øje med om dunkene er tomme og sørg for at fjerne madrester og skylle service inden det kommer i.

Er du blevet nysgerrig på vores udvalg af opvaskere? Eller har du brug for yderligere rådgivning? Så kan du kontakte os på telefon 4261 3995 eller du kan besøge os i vores showroom i Aarhus.