Materiale-guide til storkøkken

Storkøkkenudstyr findes i mange forskellige materialer, og det kan være vigtigt, hvilket materiale du vælger. Det kommer altid an på hvordan du skal bruge. Så ring til os på 42613995, og få rådgivning.

Rustfrit stål 

Rustfrit stål er utrolig udbredt i fødevarebranchen. Dels fordi det er holdbart og let at rengøre. De to mest udbredte ståltyper er AISI 304 (som er fødevaregodkendt) og AISI 201 (som ikke er fødevaregodkendt). Sidstnævnte er en billigere stålart som faktisk er mere modstandsdygtigt overfor slag. AISI316 er primært til syreholdige produkter. Køber du et rustfrit produkt med skruer, så kan du opleve at skruerne ikke er rustfrie. Køber du et rustfrit bord der er fuldsvejset, så er det mere holdbart i længden. Det vil ofte være en god ide at investere i noget hæve/sænke så man kan justere arbejdshøjden. 

Aluminium 

Langtidsholdbart, let og varmebestandigt. Mere salt-resistent end rustfrit stål. Må ikke komme i opvaskemaskine. 

Krom belægning 

Basisprodukt. Ikke syrefast. Må ikke komme i opvaskemaskine. 

Kromnikkel

Langtidsholdbart hvis man passer på det. Ikke korrision-sikker mod salt og syre. Kan blive misfarvet hvis det bliver overvarmet, men dette er ikke skadeligt. Undgå at give den hårde slag. Mere tålelig mod kemiske produkter end kromstål. Må komme i opvaskemaskinen. 

Støbejern

Tungt og langtidsholdbart materiale. Mere saltresistent end rustfrit stål. Slidtstærk med måde og god varmefordeling. Ikke rustfri. Skal olieres løbende så den har en skinnede farve. Med tiden blive behovet for olie mindre. Må ikke komme i opvaskemaskine. 

Stål (blåstål)

Langtidsholdbart. Tung og god varmefordeling. Ikke rustfri. Pas på belægningen. Må ikke komme i opvaskemaskine. 

ABS

Kan tåle høj temperatur (+120 grader) og hårdfast materiale. Må komme i opvaskemaskine under visse forhold. Kan dog blive mat med tiden, så bedst at vaske op i hånden. 

Akryl

Kan tåle -40 til + 50 grader. Hårdfør og gennemsigtig materiale. Må ikke komme i opvaskemaskinen.

Melamin

Hårdfast materiale, kan tåle -30 til + 70 grader. Kan steriliseres. Syrefast. Pas på med at komme det i opvaskemaskinen da slutskyl normalt overgår den tålte temperatur. 

Polycarbonat

Hårdt materiale. Kan ikke komme i microovn. -40 til 110 grader. Kan komme i opvaskemaskine men bliver mat med tiden. Bedst er at vaske op i hånden. 

Polethylen

Holdbart og holder formen. -40 til + 95 grader. Må komme i opvaskemaskine hvis temperaturen overholdes. 

PTFE

Gode non-stick egenskaber. Resistent over for kemiske produkter. +220 grader. Må komme i opvaskemaskine. Ikke ridse-sikker. Brug derfor træ eller plastic materiale og undgå overopvarmning. 

Silicone

Varmeresistent og fleksibel og gode non-stick egenskaber. -70 til + 180 grader. Egner sig især til bagværk. Må komme i opvaskemaskinen. 

Granit

Granit er et natualmateriale som kan svinge i udseende. Syrefast under bestemte forhold. Må ikke komme i opvaskemaskine. 

Træ

Naturmateriale som kan svinge i udseende. Ikke vand resistent og kan nogle gange være svær at holde ren efter fødevaremyndighedernes krav. Slår sig med tiden. Må ikke komme i opvaskemaskine. 

Skiffer

Skiffer er et naturmateriale som kan svinge i udseende. Kan godt tåle at blive let fedtes ind efter brug. Må ikke komme i opvaskemaskine.